Visual Culture

Connect, Create, Inspire

Monday, August 10, 2009

Quote of the Week

Image from Greatbuildings.com

“Always design a thing by considering its next larger context — a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, an environment in a city plan.”

Eero Saarinen

(more…)

posted by Oberholtzer Creative Staff at 2:27 pm  

Friday, June 12, 2009

Everything Flows

Detail:

Dutch architecture firm i29 uses typography as their basis for Panta Rhei, a public school in Amstelveen.

i29 says: ‘We think in structures and rhythms and not in taste or style. You can look at it as music which deals with harmony and contrast. One tone is not unconnected to the next and silence is essential.’

From Press Release:
In the design for the new accommodations of public school Panta Rhei in Amstelveen (NL) there is a lot of attention on the balance between freedom and a sense of security. Snelder Architecten realised a building with many open multifunctional spaces where students can make themselves familiar with the teaching material. The interior design by i29 links up with that perfectly and gives the spaces an identity that connects with the students’ environment and addresses them directly and personally. (more…)

posted by Oberholtzer Creative Staff at 9:55 am  

Monday, June 8, 2009

Re:Vision (Dallas)

Urban Re:vision has announced the three winning designs for the “first fully sustainable block” in Dallas, Texas. For more information on the initiative and winners you know what to do.

posted by Oberholtzer Creative Staff at 8:33 am  

Thursday, April 30, 2009

Keeping the Heat In

Today, The New York Times visually explains the dynamics of ‘Passive Houses’. While these efficient structures have caught on in Europe, the U.S. has yet to catch onto the concept. Peak below for the basic principles of Passive Houses: (more…)

posted by Oberholtzer Creative Staff at 12:17 pm  

Thursday, April 2, 2009

Pixelated Structure

Singapore-based Design Act designed this dynamic modular structure entitled “My Dream, Our Vision”, which was a finalist in a competition to design a pavilion for the World Expo 2010. Peak over at Inhabitat for more images of the building.

posted by Oberholtzer Creative Staff at 5:00 am  

Wednesday, April 1, 2009

Architectural Review has a new look


Image from Dezeen

The Architectural Review, which relaunches this month has been redesigned by Alexander Boxill. The redesign is the first in 20 years for the long standing magazine established more than 100 years ago. Thoughts?
(more…)

posted by Oberholtzer Creative Staff at 5:00 am  

Friday, March 13, 2009

Venturi House sells for One Dollar?

There’s a catch. It will take another $100,000 to move it 95 miles to its new home in Long Island.

Source:
Image by AP

posted by Oberholtzer Creative Staff at 10:47 am  

Tuesday, February 10, 2009

The Queens Museum of Art


Elliot White, a 3rd year architecture student developed this compelling conceptual design for the redevelopment of Queens Museum of Art. The design is raised off the ground, creating a public space under the actual museum that can be used for events when the museum is closed. For more on the design head over to Dezeen.

posted by Oberholtzer Creative Staff at 7:07 am  

Monday, January 5, 2009

From boom to bust

The “Playground for the Rich” better known as Dubai may have seen the last of their overly excessive building boom because of fallen oil prices and the global credit crisis. Check-out CBS’s video above for a glimpse of what may be on the horizon. (more…)

posted by Oberholtzer Creative Staff at 1:53 pm  

Wednesday, December 31, 2008

“Pathway to a sustainable environment”

Heaven, by Capella Garcia Arquitectura, is an ephemeral space created to show off the virtues of a constructional system using a plastic material which was developed by the Resyrok Company. This impressive display can be found in Barcelona’s Casa Decor Fair as part of the “Pathway to a sustainable environment” exhibit.

“Heaven” invites the visitor to travel along a tunnel revealing the material’s varied possibilities. There are two openings in the facade: one of them, which comes forward to receive you, is the entrance, and the other, which seems to retreat from you, is the exit. The interior lighting keeps changing colour and shade, making the plastic membrane into something living. As you enter you go through a large dome where an oscillating lamp hangs like a tonsil. In one place, the glossy-finish plastic material looks like a painted wall and reflects the light; in another, the same material, but this time with a translucent finish and illuminated from behind, turns the walls into a great lamp that keeps taking on different colours, through a system of electronically-programmed LEDs [RGB]. When you reach the end, the black walls make the space disappear, and in the darkness the moving image of a fire emerges and vanishes behind the microperforated surface of the material, deceiving the eye and producing a hyper-realistic effect. Opposite the image, in the central zone, one whole wall is filled with a projected video of the sea-bed in constant motion, giving the sensation of being submerged under water. Continuing towards the exit you come to an oval window where the material becomes semitransparent, and through it can be seen a curtain of autumn leaves in silhouette, in constant movement thanks to a fan.

(more…)

posted by Oberholtzer Creative Staff at 10:17 am  
« Previous PageNext Page »

Powered by WordPress